...

Valpreventie tips

Vallen kan voor grote angst zorgen. Wanneer iemand bijvoorbeeld valt en zijn heup gebroken heeft, durft hij of zij hierdoor vaak minder snel erop uit te gaan. De angst om opnieuw te vallen kan er juist voor zorgen dat iemand sneller valt omdat die persoon vaak anders gaat lopen dan normaal. Dit kan dus zorgen dat iemand valangst krijgt en hierdoor minder vaak erop uit gaat. Dit heeft zowel effect op de geestelijke gezondheid (eenzaamheid) als de lichamelijke gezondheid

Om een val te voorkomen hebben we hieronder een aantal tips.

Tip 1 Zorg voor goede loophulpmiddelen: Mocht je niet meer goed kunnen lopen dan is het belangrijk dat er een hulpmiddel gebruikt wordt. Denk hierbij aan een rollator bijvoorbeeld. Mocht je advies willen over wat voor rollator het best bij je past dan kun jen contact opnemen met een woonconsulent. Vaak komen zij vrijblijvend langs voor advies.  

Tip 2 In beweging blijven: het is belangrijk voor je gewrichten en spieren om in beweging te blijven. Hiervoor kan je ook advies vragen bij de huisarts.

Tip 3 Controle veiligheid in huis: In elke ruimte van een woning kunnen ongelukken gebeuren. Controleer alle ruimtes en probeer verbeteringen te maken die de kans op vallen verkleint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan handvatten in de douche of bij de trap. Losliggend tapijt kan de kans op vallen ook vergroten.

Tip 4 Goed zicht: Uiteraard is het belangrijk om zo nu en dan uw ogen te laten controleren. Het is belangrijk dat u goed kunt kijken om goed te zien waar u precies loopt.

Tip 5 De juiste medicatie: Medicijnen hebben vaak bijwerkingen. Door sommige medicijnen kunt u evenwicht problemen ervaren. Mocht u last hebben van uw evenwicht, kunt u altijd uw huisarts raadplegen om dit te controleren.

Tip 6 Goede schoenen: Schoenen kunnen veel stabiliteit bieden. In een schoenenzaak kunt u vaak advies krijgen. Rubber zorgt bijvoorbeeld voor meer stabiliteit en schoenen met een hoge hak juist totaal niet.

Tip 7 Gezonde voeding: Gezond eten zorgt voor sterke botten en spieren. Als uw botten en spieren goed zijn, verkleint dit de kans op vallen. Hiernaast zal u ook sneller genezen.

Tip 8 Familie of vrienden: Mensen in je omgeving kunnen je helpen of meedenken met bijvoorbeeld de veiligheid in je huis.

Tip 9 Vitamine D: Vitamine D zorgt voor het behouden van sterke botten. In vette vis en in vlees en eieren kun je dit bijvoorbeeld vinden. Je kunt ook supplementen halen bij een apotheek.

Tip 10 Evenwicht: Evenwicht is erg belangrijk. Mocht je last hebben van instabiliteit, ga dan even naar de huisarts voor een controle en advies op maat.

Meer weten over inzet op valpreventie? DOWNLOAD HET WHITEPAPER.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: