...

Zorgtechnologie ouderen

De zorg verandert continu net zoals de maatschappij. Kwetsbare senioren blijven tegenwoordig langer thuis wonen en in de zorginstellingen zal er complexere zorg worden geleverd. De technologische mogelijkheden groeien gelukkig met de dag. Dit levert uiteraard ook vragen om op voor de toekomst. Hieronder een aantal technologische ontwikkelingen voor de senioren en de zorg:

  • Internet of Things 

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel voorwerpen uitgerust met internetverbinding en sensoren. Er wordt ook leefstijlmonitoring toegepast bij zelfstandige wonende ouderen. Er worden sensoren geplaatst op gangbare plekken in de woning van ouderen. De bewegingen worden hier gevolgd. Naast de bewegingen wordt er ook bijgehouden hoeveel stappen er worden gezet, wat het slaappatroon is en hoeveel calorieën er worden verbrand. Dit wordt ook wel de Internet of Things genoemd.

  • 3D food printing 

Ouderen met kauw- en slikproblemen krijgen vaak gepureerd voedsel. Meestal lijdt dit niet tot een smakelijk gezicht. Met de 3d food printer krijgt gepureerd eten weer de vorm van het oorspronkelijke product. Het gepureerde product ziet er weer uit zoals het hoort, maar heeft wel nog steeds een makkelijke structuur. Onderzoekers zijn ook bezig om te kijken of mensen met dementie meer zin krijgen in eten als ze door middel vaan Virtual Reality mensen kunnen tafelen met familie en vrienden die niet in de buurt zijn.

  • De waterbeker die praat

Het advies luidt; drink minimaal anderhalve liter water per dag. Voor mensen met dementie is dit lastig om bij te houden. In Groot-Brittannië hebben ze de Droplet uitgevonden. Deze drinkbeker geeft een seintje wanneer er gedronken moet worden. Je kan hiervoor een standaard spreekstem invoeren maar je kan ook gepersonaliseerde spraakberichten instellen, zodat de gebruiker door een vertrouwde stem wordt aangespoord om te drinken.

  • Poly Vation

Het Groningse bedrijf heeft de Poly Vation uitgevonden. Mechanismen in kleine pillen doojes zorgen dat de medicijnen gedoseerd in het lichaam vrijkomen. Nooit meer te weinig of te veel medicijnen dus. Bovendien bereiken deze minicontainers voor in het lichaam het gehele lichaam, ook de ogen en de hersenen. Op deze 2 plekken dringen de medicijnen normaal gesproken nooit of bijna nooit door. 

  • Emosys

Veel (eenzamen) ouderen krijgen tegenwoordig te maken met een vorm van depressie. Therapie of antidepressiva zijn vaak alleen voor de zwaardere vormen van depressie. Met een pleister die op het gezicht geplakt kan worden, wordt de zenuw die verantwoordelijk is voor het lachen gestimuleerd. Het stuurt een signaal van blijdschap en geluk naar de hersenen.  Zo gaan mensen glimlachend de nacht in, en helpen ze hun depressie slapend de wereld uit. 

Wolk schreef een Whitepaper over de inzet op valpreventie. Download deze hier kosteloos.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: