...

Gebroken heup kat

Niet alleen mensen kunnen een heup breken. Ook katten kunnen een heupfractuur oplopen. Botbreuken komen regelmatig voor bij katten. In de warmere maanden komt dit het meest voor, dit komt onder andere omdat er veel ramen opengaan. Een kat zal op het moment dat er bijvoorbeeld een vogel voorbij vliegt er achteraan willen springen en kan daardoor naar beneden vallen. 

In de meeste gevallen komt een kat bij een val op vier pootjes terecht. maar helaas kan hier wel een breuk bij optreden. Een gebroken poot komt dan ook het meest voor, maar ook andere botbreuken zoals een gebroken heup komen regelmatig voor. Bij een breuk moet de kat onderzocht worden door een dierenarts. Vaak moeten katten dan geopereerd worden. Dit zijn de meest voorkomende breuken bij een kat: 

  • Poten
  • Bekken
  • Rug
  • Kaak

De oorzaak van een gebroken heup bij een kat is meestal een trauma. Dit houdt in dat er een ongeluk of een harde klap is geweest waardoor het bot gebroken is. Kraakbeen is minder sterk dan bot. Bij een jonge kat ontstaat er makkelijker een breuk of fractuur op de hoogte van de groeischijf. Door de gebroken heup ontstaat er een zwelling en heeft de kat veel pijn. Meestal is de kat dan niet meer in staat om te lopen, wat ook bij mensen het geval is. 

Als er botten door de huid heen steken is het een open breuk, dit is een vervelende complicatie. Dit kan de kans op een infectie namelijk vergroten.  Door een klinisch onderzoek, met behulp van röntgenfoto’s, wordt de diagnose gesteld. Op de foto’s is exact te zien waar een bot gebroken is en kan de juiste behandeling in gang worden gezet.

Voor de behandeling krijgt de kat eerst goede pijnstilling en verminderde belasting is ook belangrijk. Er zijn meerdere operatiemogelijkheden. Zo kunnen er pinnen, platen of schroeven geplaatst worden om te zorgen dat de breuk wordt gestabiliseerd. 

Bij katten wordt ook wel de gehele heupkop en -hals verwijderd. Enkele dagen na de operatie kan een kat beginnen met voorzichtig lopen. De banden en spieren van het bovenbeen neemt al snel de functie van de heupkop over. De kat zal na een paar dagen veel minder pijn ervaren. De prognose voor een kat na het verwijderen van de heupkop(pen) is redelijk goed.  

Bij mensen ligt dit helaas anders. Maar liefst 1 op de 3 mensen met een gebroken heup overlijdt binnen hetzelfde jaar en 50% wordt nooit meer zo mobiel als voorheen. Daarom is het belangrijk om in te zetten op valpreventie 

Om al dit leed te voorkomen is het belangrijk om in te zetten op valpreventie. Lees in dit artikel meer. Wolk heupairbag is een effectief hulpmiddel om heupfracturen bij kwetsbare senioren tegen te gaan. Lees hier meer over de werking van Wolk.

Meer lezen? Bekijk onze laatste nieuwsberichten: