Vallen is een veel voorkomend probleem bij kwetsbare ouderen.
In 2018 is het aantal mensen dat overleed door een accidentele val (na vallen, struikelen of uitglijden) met 600 gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, zo publiceerde het CBS.
Een opvallend punt is dat het aantal personen dat door de gevolgen van een val na meer dan 30 dagen overleed, in tien jaar bijna is verdubbeld. De grootste oorzaak voor ‘laat’ overlijden na een val is het breken van de heup. Dit gold in 60% van de personen.
Naast de fysieke gevolgen kan een val ook voor mentale schade zorgen. Zo kan er na een val valangst ontstaan. Door valangst gaat de kwaliteit van leven een stuk achteruit. Zo worden er dingen vermeden omdat de angst op een val en de eventuele gevolgen daarvan zo erg aanwezig is. Ouderen kunnen hierdoor in een sociaal isolement belanden en eenzaam worden. Valpreventie is daarom erg belangrijk.
Hieronder een aantal valpreventietips of lees hier meer over valpreventie:
Tip 1 Zorg voor goede verlichting in huis. Het is belangrijk dat alles goed te zien is en er geen op- of afstapje gemist wordt.
Tip 2 Binnenshuis vinden er regelmatig vallen plaats. Het is daarom ook belangrijk goede stevige schoenen te dragen met een lage hak met veel grip. Loop niet op gladde sloffen of sokken in huis.
Tip 3 De badkamer is een plek waar veel uitgegleden wordt. Als er net gedoucht is kan het erg glad zijn. Plaats handvatten op gevaarlijke plaatsen voor meer grip. Losliggende matjes of vloerkleden kunnen het beste verwijderd worden en vervangen worden door antislipmatten.
Tip 4 Plaats spullen op grijphoogte en niet op de grond.
Tip 5 Opstaan uit een hoger bed, stoel of bank gaat makkelijker dan uit een zachte, lage zitting of bed.
Tip 6 Losliggende snoeren kunnen voor struikelingen zorgen. Zorg ervoor dat snoeren goed verstopt zijn en vast zitten.
Tip 7 Soms kan het moeilijk en/of veel zijn om alles alleen aan te pakken. Vraag hulp aan dierbaren zodat de omgeving veiliger wordt.
Een fysiotherapeut kan helpen om in beweging te blijven, door samen oefeningen te doen om een goede balans te houden. Ook kan een fysiotherapeut tips geven wat betreft huiselijke veiligheidsaanpassingen. Een fysiotherapeut kan u helpen om weer op een natuurlijke manier te bewegen.
Er zijn ook verschillende hulpmiddelen op de markt dat valangst kan verminderen. Zo heeft Wolk heupairbag als eerste ter wereld een effectieve heupbescherming ontwikkeld om heupen te beschermen bij een val zodat dit leed bespaard kan blijven. Lees hier meer.